17 Şubat 2018 Cumartesi

SEO İçin Backlink Nedir? Backlink Nasıl Yapılır? Backlink'in Avantajları Nelerdir?

SEO İçin Backlink Nedir? Backlink Nasıl Yapılır? Backlink'in Avantajları Nelerdir?
SEO İçin Backlink Nedir? Backlink Nasıl Yapılır? Backlink'in Avantajları Nelerdir?

SEO İçin Backlink Nedir? Backlink Nasıl Yapılır? Backlink'in Avantajları Nelerdir?

Backlink , arama motoru optimizasyonu (SEO) dünyasında en çok kullanılan kelimelerden biridir. Yeni blog veya web sitesi açan insanlar ilk olarak "Backlink"teriminin ne anlamaya geldiğini anlamaya çalışır.Bu yazımda size backlinklerin ne olduklarını, neden SEO için gerekli olduğunu ve neden web sitelerinde başarı için gerektiğini anlatmaya çalışacağım

Hadi Başlayalım...

Backlinkler web sitelerine gelen bağlantılardır. Bir web sayfası başka bir web sayfasına bağlandığında buna backlink adı verilir. Geçmişte bir web sitenin anasayfasının backlinki vardı. Çok sayıda backlinke sahip bir sayfa Google'da dahil olmak üzere birçok arama motorunda üst sıralara yükselme eğilimindeydi ki bu hala büyük ölçüde doğrudur.

Backlinkler ile ilgili bilmeniz gereken bazı terimler

Bağlantı Akışı: Bir web sayfası, makalelerinizden birine veya herhangi bir paylaşımınıza veya ana sayfanıza link gönderdiğinde bu durumda bağlantı akışı oluşur. Bu bağlantı akışı makalenizin veya sitenizin arama motorları tarafından üst sıralara çıkmanıza yardımcı olur ve diğer benzer makalelerde veya sitelerle olan rekabetinizde sizi bir adım öne taşır. Bir blog yazarı olarak sizler, no-follow etiketi kullanarak bağlantı akışını durdurabilirsiniz.

No-Follow Link: Bir web sitesi başka bir web sitesine bağlanırsa ancak bu bağlantı "no-follow" etiketi ile olursa bu durumda bağlantı akışı olmaz. Bu sayfaya fayda sağlamamakla birlikte arama motorlarında üst sıralara çıkartmayacağıdan dolayı faydalı bir etiket değildir. Genel olarak bir webmaster, güvenmediği sitelerle bağlantı kuracakken "no-follow" etiketi kullanır ve bağlantı akışı oluşturmaz.

Do-Follow Link: Varsayılan olarak paylaşımınıza eklediğiniz tüm bağlantılar do-follow linkleridir ve bu durumda bağlantı akışı gerçekleşir.

Root Domain Linkleri: Web sitenize benzersiz bir alan adından gelen geri bağlantı sayısını belirtir. Bir web sitesi on kez web sitenize bağlanmış olsa bile, yalnızca bir bağlantılı kök alan adı olarak kabul edilir .

Düşük Kalite Linkler: Düşük kaliteli bağlantılar, hasat edilen siteler, otomatikleştirilmiş siteler, spam siteleri veya hatta porno sitelerinden gelen bağlantılardır. Bu tür bağlantılar, faydadan daha çok zarara neden olur. Backlink alırken dikkat etmeniz gereken husus tam olarak budur.

Dahili linkler: Aynı domainde bir sayfadan diğerine giden bağlantılara iç bağlantılar denir. İşlemin kendisi "iç bağlantı" veya "birbirine bağlanma" olarak adlandırılır .

Çapa Metni: Köprü metni için kullanılan metne çapa metni denir. Çapa metin geri bağlantıları, belirli anahtar kelimeler için sıralamaya çalıştığınızda gerçekten işinize çok yarayacaktır.

SEO'da Backlinklerin Avantajları:
Backlinkler hakkında konuşurken, geçmiş yıllarda backlinklerde meydana gelen değişiklileride bilmeniz gerekiyor tabiki.Bir zamanlar düşük kalite linkler bile arama motorlarında üst sıralara çıkmakta oldukça işe yarıyordu ancak Google'ın Penguen algoritması yayımlandığından beri tüm backlinklerde hakkında değişiklikler oldu.

Kaliteli sitelerden gelen backlinkler oldukça önemlidir ve bu backlinkler bağlantı akışını sağlayacak türden olmalı. Örneğin balıklarla ilgili bir sitenis var ise ve diğer balıklarla alakasız bir siteden alakasız bir konu hakkında backlinkler alıyorsanız bu backlinkler hiçbir işe yaramaz. Hedefin kaliteli ve kendi sitenize benzer konsepte sahip web sitelerinden backlink almak olmalı.

Şimdi ise sitenize backlink oluşturmanın neden önemli olduğunu bir göz atalım:

1. Organik Sıralamanızı yükseltir
Backlinkler arama motorlarında daha iyi daha yüksek sıralara çıkmanıza yardımcı olur. Herhangi bir içeriğiniz diğer sitelerden organik backlink alıyorsa, bu içerik doğal olarak arama motorlarında sıranızı daha yükseklere çekecektir. Hedefiniz ana sayfanıza yönlendirilen backlinler ile birlikte diğer sayfalarınıza da bağlantı akışı oluşturmanız.

2. Daha Hızlı Endeksleme
Backlinkler arama motorlarının botlarının sitenizde olan bağlantıları tespit etmesinde ve robotların sitenizi kapsamlı bir şekilde taramasına yardımcı olur. Özellikle yeni bir web sitesi için, sitenizin arama motorlarında daha hızlı endekslenmesi için, arama motorları tarafından daha çok keşfedilebilmeniz için backlinkler son derece önemlidir.

3.Trafiği
Backlinklerin en büyük faydalarından birisi ise web sitenizdeki trafiği artırmaya yardımcı olmasıdır. Genellikle yönlendirme trafiği hedeflendiği için üst sıralara çıkma oranı bir nebze olsun düşüktür.

Backlink'e nasıl başlanır ?
Evet an itibarı ile SEO için hatırı sayılır derecede öneme sahip "Backlinkler" hakkında az çok fikir sahibi olup terimleri kavradığınızı umuyorum. Şimdi ise sitenize backlink üretmek için sizlere birkaç basit tekniği inceleyelim.

Aldığınız backlinklerin sayısı önemli değildir, hedefiniz her daim kaliteli backlink olsun. Şunu da söylemek istiyorum, eğer siteniz için backlink sağlamak için ücretli hizmetler kullanıyorsanız muhtemelen Google'ın Penguen Aloritması tarafından cezalandırılacaksınız.

İşte akıllara gelen soru şu:

Blogunuz için kaliteli geri almak için bazı yollar nelerdir?
  • Harika , özgün makaleler yazın.
  • Yorum yazmaya başlayın, başka siteleri takip edin.
  • Web dizinlerine gönderin. 
1.Harika Makaleler Yazmaya Çalışın
Bu yöntem blogunuza veya web sitenize backlink almanın en basit ve en garanti yoludur. Eğer makaleleriniz ciddi anlamda güzelse insan doğal olarak bu makaleleri okuyacak ve backlink oluşturacak. Öğretici kategorisindeki ve top 10 kategorisindeki makaleler diğer web siteleri tarafından referans olarak backlink alma potansiyeli en yüksek konulardır. Bu kategorideki harika makaleler yazmak istiyorum kapsamlı bir araştırma yapıp olduça fazla pratik yapmanız size fayda sağlayacaktır.

2. Yorum yazmaya başlayın

Yorumlar backlink almak için en mükemmel, en kolay ve ücretsiz bir yoldur. Forumları ve blogları takip etmeye hemen başlasanız iyi edersiniz. Size kesinlikle ama kesinlike başka blog veya forumlara yorum yapmanızı öneririm ve size gayet iyi backlinkler alacağınıza garanti veriyorum. Ayrıca yorum yapmak, backlink almanın yanı sıra site trafiğinizin artmasına ve arama motorları tarafından görünürlüğünüzü arttırmaya yardımcı olur. Şunu da mutlaka söylemeliyim; spam yapmayın kesinlikle ama kesinlike düzgün yorumlar yapın.

3. Web dizinlerine gönderin
Blogunuzu veya web sitenizi web dizinlerine göndermek backlink almak için bir başka yoldur. Bu yöntem çok popüler değildir, çünkü yasal bir web dizi bulmak kolay değil. Özellikle kendi dizinine web sitenizi almak için web sitelere backlink oluşturmanızı isteyen bu web dizinlerinden kaçınmalısınız.

Ayrıca çok önemli bir konuyu daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Herhangi bir otomatik veya doğrudan gönderme taktiği kullanıyorsanız, hemen durdurun. Otomatik web sitesi göndermek, web sitenizin spam olarak görünmesine neden olur ve arama motorlarından tamamen kaldırılabilir ve sayfa sıralamanızın ciddi derecede düşmesi size pahalıya mal olabilir.

Bu makalemin SEO'da backlinklerin temellerini anlamanıza ve neden web sitenize backlink yapmaya başlanması gerektiği anlamanıza yardımcı olmasını umuyorum. Şuan siteniz için backlink çalışması mı yapıyorsunuz? Aşağıdaki yorum bölümünde deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın 😊. Esen kalın...